ponedjeljak, 20. lipnja 2011.

VirtualBox - Mali vodič

Imate svoj primarni PC, a svakog dana imate želju isprobati neki novi alat ili za naš blog vezano, želite isprobati novi antivirus. Za te potrebe možemo se poslužiti virtualnim OS-om kojeg ćemo pokrenuti na primarnom stroju.
Na VirtualBoxu imate mogućnost instalacije velikog broja operativnih sistema,od popularnih Windowsa do Linuxa.





Moja praksa je da VB ne instaliram na primarnu C particiju, već sve na storage D particiju. Kod instalacije virtualnog OS-a imate opciju izbora kreiranja virtualnog hdd-a na kojem će biti sistem. Preporuka je ne ići ispod 20GB. Tu je i mala pod opcija, da je particija fiksna 20GB ili da se sama širi po potrebi do 20GB. Na mom primjeru sa slike, ja sam išao na fiksnu particiju od 40GB.



Hardverski zahtjevi

Ovdje se radi o slučaju "što više ,to bolje". Preporuka za RAM bi bila od 3GB prema više,premda sam nekada "pristojno" koristio VB na stroju koji je imao 2GB rama. Ako se radi o primjeru stroja koji ima 3GB memorije, tada VB-u dodijelimo 1.3GB, što je sasvim izdašno,a u istom trenutku 1.7GB je više nego dovoljno primarnom stroju da obnaša sve dužnosti kao i do sada. Sve dodjele memorije koje bi išle ispod 1GB ,osjetile bi se u radu VB-a.

Drugi jako bitan faktor je hardverska akceleracija. Ta postavka se nalazi u BIOS-u. Većina modernih ploča ima to u svom izborniku BIOS-a (nešto kao Virtualization ili slično). Tako se uspiju iskoristiti sve jezgre procesora i koristi se pomoć grafičke kartice. Bez hardverske akceleracije, virtualni OS je drastično sporiji. Uključivanjem ove opcije, pojavljuje vam se u postavkama VB-a opcija da klizačem izaberete broj korištenih jezgri i slični parametri koji su ovom funkcijom dobili mogućnost korištenja.




Za kraj podešavanja, izaberete folder s primarnoga stroja koji ćete "šerati" s virtualnim OS-om. Folder neka ostane pod opcijom "samo čitanje,nema zapisivanja" iz sigurnosnih razloga. Sve svoje omiljene programčiće koje biste instalirali na virtualcu, prije korištenja prebacite u šerani folder s pravog stroja.
I druga stvar koja se dijeli sa stvarnim strojem je mreža. Tu ništa ne dirajte i neka ostane NAT opcija.

Instalacija OS-a je jednostavna. Nakon ubacivanja dvd-a, slijedite instalacijski proces kao i na pravom stroju.


Što napraviti kada ste stavili sirove windowse? Driveri vam ne trebaju,jer imate i zvuk i sliku koje vam omogućuju generički iz VB-a.
Sada bi trebali iskoristiti čarobnu opciju Snapshot. Dakle,imate čiste windowse i sa snapshotom uslikate takvo stanje. Sve će biti zapamćeno. Kada dođu problemi ili se virtualni OS zarazi, sruši i tome slično, samo kliknete Restore Snapshot i sistem je u trenu vraćen na početno stanje kada ste ga uslikali.
Nemate limit stvaranja snapshotova. (imati na umu da snapshot guta diskovnog prostora jer se ipak radi o vrsti imagea sistema).



Virtualni OS je spreman za korištenje. Ljubitelj ste antivirus tematike. Sada slobodno instalirate za probu neki AV ,te ga isprobate na sve moguće načine,pa i taj da ga provjerite na "otpornost" od zaraze.
Posjetite malware domene i testirate. Sva zaraza koja napadne OS i onesposobi windowse u radu, nalazi se na virtualnoj mašini i nema utjecaja na vaš glavni stroj.





http://www.virtualbox.org/

http://www.virtualbox.org/wiki/User_FAQ

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.