četvrtak, 23. lipnja 2011.

PCTools Antivirus Free v8

Povučen pozitivnim iskustvom sa Threatfire alatom, logika stvari me ponukala da pogledam kako izgleda i drugi besplatni proizvod od istog izdavača,a radi se o besplatnom PcTools Antivirusu.
Za razliku od dobro poznatog Threatfire-a, PcTools Antivirus Free se nije udomaćio kod široke publike i možemo ga naći samo u tragovima. U čemu je problema, ako se radi o psihologiji, besplatno-masovno u opticaju?

Za početak evo procesa downloada i instalacije. Obećavajuć izgled znanog nam jezika, ali kvačice na pismu su negdje nestale.


U sljedećem izborniku počinje lagana podjela na free/paid. Što sve možete dobiti za novac,a što sada nećete dobiti. Biram free opciju.




I nakon što je instalacija gotova, kreće brzinsko skeniranje koje u ovom slučaju nalazi samo par kolačića. Reklama sa sloganom, "unaprijedi (kupi) i klikni na što hoćeš - siguran si", pratit će vas kroz sučelje u svakom trenutku.



Ovdje vidimo mizeriju aktivne zaštite u besplatnoj verziji. Još kada isključimo EmailGuard, ostaje nam skoro pa ništa.


Report Card sa statistikom.


Još jedan snimak u kojem nam se sugerira kako smo uskraćeni za pravu zaštitu.

Za sami kraj ide šlag koji se krije u pokrenutim procesima i korištenju memorije.


A sada malo o produktivnosti. Ne, tu stvari nisu loše kao kod sučelja s reklamama i potrošnjom memorije. Ugodno sam se iznenadio. Sa malc0de skinuto 5 trojanaca. Ništa se ne događa i neometano su downloadani. Pri pokretanju PcTools AV svakog je prepoznao i ponudio opciju blokiranja. Računalo nije bilo zaraženo.

Imamo i toolbar

Čudna uzbuna na račun kolačića...kada čujete zvučni signal, pomislit ćete da je sve krepalo.


Ali kada su bitne stvari u pitanju, PcTools radi svoj posao.




Što se može zaključiti? Očito ljudi ne vole kada ih se bombardira reklamama. Prejaka je besplatna scena s nekim imenima, počevši sa Avastom. Može li tu naći mjesto pod suncem besplatni PcTools AV? Mislim da može,ali uz kombiniranje s drugim alternativama.
Moja preporuka, dodajte još Threatfire i WOT u preglednik. Ako niste opsjednuti s mislima "gdje mi ide koji MB rama" ova kombinacija može proći.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.