srijeda, 21. listopada 2020.

Malware maskiran u "Windows Update"

Emotet
mreža botova dodala je svojoj kolekciji alata još jedan mamac, a riječ je o dodatku koji se ponaša kao Windows Update poruka i od žrtava traži ažuriranje Microsoft Worda.
Nakon tišine koja je trajala skoro četiri mjeseca, ova maliciozna mreža ponovno je oživjela i 16. rujna započela nove SPAM kampanje, piše Bleeping Computer.

E-mailovi su sadržavali maliciozne datoteke i linkove koji vode do web stranica s kojih se preuzima malware. Kampanja se tad fokusirala na Njemačku i Poljsku, a oni koji su preuzeli zaražene datoteke i klikali na sumnjive linkove, na svoje uređaje su dovukli Emotet malware.


Zaražena računala su se priključivala Emotet mreži botova, s obzirom na to da se malware ponaša i kao downloader, pa žrtve preko Emoteta preuzimaju i druge maliciozne datoteke.


Emotet se smatra jednim od najraširenijih malwarea, a opasan je i zbog toga što na uređaje žrtava instalira i druge malware kao što su Trickbot i QBot koji kradu lozinke, podatke o kreditnim karticama i druge osjetljive informacije.


Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.