utorak, 29. rujna 2020.

Windows Security dobiva veliku nadogradnju

Microsoft je najavio niz promjena za Windows 10 antivirusnu uslugu, a glavna značajka im je što će objediniti timove za proširenu detekciju i odgovor na prijetnje (XDR) pod “jedan krov”. Tako nešto najavljeno je na Ignite 2020 eventu, a detaljnije to znači da po novom Microsoft 365 Defender, otprije poznat kao Microsoft Threat Protection, i AzureDefender dolaze pod Microsoft Defender antivirusnu uslugu.
Sve u jednom, objedinjeno, poboljšano, praktičnije...

Uklapa se sve to s novom politikom Microsofta, koji je ne tako davno imao cijeli nit raznih odjela i direktora iako su zapravo činili više manje identičan posao. Dovodilo je to do raznih konflikata unutar organizacije, što se u konačnici odražavalo na proizvode i usluge. Također, ne tako davno je antivirusna zaštita omogućena od strane Microsofta bila iznimno loša, a sad je među boljima što se nudi na tržištu.

Uz ove promjene, postat će i bolja jer će baratati s više podataka, umjetna inteligencija i strojno učenje donosit će još poboljšanja pa će kompletna usluga nuditi više svakom od korisnika. Zanimljivost je da antivirusna zaštita ne vrijedi samo za računala već i mobilne uređaje.

A sve ovo prije dvije godine činilo se nemogućim. Microsoft Defender bio je loš, iznimno loš, na samom dnu po ocjenama. Ali, svega godinu i pol dana kasnije našao se na vrhu po učinku i mogućnostima. Radi bez greške, prepoznaje sve prijetnje i ima maksimalan učinak. Stoga, zapravo nema smisla kockati se s nekim drugim vidom zaštite.

Ujedno, besplatan je, nije "težak" za sustav, ne dosađuje dosadnim reklamama ili neprekidnim notifikacijama koje ne želite gledati. Naravno, sve to ne znači da će korisnicima privatnost biti zaštićena, daleko od toga. No, slična je stvar s drugim sigurnosnim programima također. Stoga, poanta je onemogućiti barem jednu stranu da to čini, a s obzirom da je Windows Defender ionako dio Windows operativnog sustava, logično je riješiti se "treće strane", u ovom slučaju nekog od antivirusnih programa.

Jasno je, Microsoftova ulaganja su se isplatila i očito nisu završila, dugoročna vizija tek se gradi u ovom segmentu...

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.