nedjelja, 2. rujna 2018.

Cyber sigurnost - zašto je trebate shvatiti ozbiljno?

Zašto vas ovo pitamo? Zato što je veličina gubitaka koje uzrokuju hakerski napadi već odavno dostigla navedene sume. Ako imate bilo kakve sumnje u isplativost cyber kriminala, istraživanja kompanije Clico, inače specijalizirane za područje zaštite podataka, umrežavanja informacijskih sustava i njihovog upravljanja, pokazuju kako je vrijednost godišnje štete koju hakerski napadi naprave na globalnom nivou dosegla čak 100 milijardi dolara!

Ono što je najalarmantnije, unatoč razvoju Interneta, komunikacijskih kanala i digitalne tehnologije, svake godine dolazi do rasta broja hakerskih napada na korporativne mreže, čiji cilj su krađa korporativnih podataka i njihova eksploatacija. S obzirom da je i porast trenda povezivanja poslovnih infrastruktura, kompanija Clico procjenjuje kako će vrijednost prosječne štete koja nastaje neovlaštenim upadom u bazu podataka do 2020. godine prijeći iznos od 150 milijuna dolara.

Manji ne znači i sigurniji


Vlasnici manjih i srednjih tvrtki uglavnom ne provode odgovarajuće sigurnosne mjere, jer misle kako njihovo poslovnaje zbog manjeg obima u odnosu na poslovanja većih kompanija ne predstavlja mamac za hakere. Greška! Svjesni njihovog pasivnog pristupa, hakeri koriste nezaštićenost mreža manjih i srednjih kompanija kako bi upali u njih i profitirali od skidanja novca s računa kompanija, prodaje podataka konkurenciji ili ucjene čelnih ljudi. Jedini razlog zbog kojeg ne čujemo ili čitamo često u medijima o hakerskim napadima na manje i srednje kompanije je taj što one ne privlače toliko “senzacionalizma” kao napadi na gigantske, multinacionalne kompanije.

Razmislite… hakerski napad koji ošteti veliku farmaceutsku ili tehnološku kompaniju s uredima širom svijeta, zahvaljujući njenom globalnom utjecaju trenutno postaje međunarodna vijest. S druge strane, manja tvrtka koja posluje na lokalnom nivou ne predstavlja toliku atrakciju za medije, kako zbog ograničenog utjecaja tako i zbog manje vrijednosti potencijalnog gubitka. Ipak, budite sigurni kako će taj “manji” gubitak biti više poguban za vlasnika manje ili srednje kompanije, nego znatno veći gubitak za ogromne korporacije kojima i sume od nekoliko milijuna eura predstavljaju “siću”. Ne vjerujete? Pitajte se onda bi li teže pao gubitak u vrijednosti od 2 milijuna eura McDonald’s-u ili vašoj kompaniji gubitak u vrijednosti od 200.000 eura.

Nisu samo kompanije na udaru hakera


Prema najnovijim svjetskim statistikama do kojih je došla kompanija Clico, cyber napadi su poprimili zabrinjavajuće razmjere – svakih 39 sekundi, dogodi se po jedan hakerski napad! Da stvar bude gora, ovakvi napadi nisu ograničeni isključivo na kompanije i njihova poslovanja, nego su nerijetko i privatni korisnici kao što ste i vi. Kako je to moguće?
Globalna ekspanzija digitalnih komunikacijskih kanala kao što su društvene mreže i razni online rezervacijsi i registracijski sustavi rezultirali su nastankom masovnih baza korisničkih podataka. To znači da se vaši podaci nalaze “rasuti” širom Interneta, što ih čini itekako dostupnim. Drugim riječima ako ste jedan od 3 milijarde ljudi koji koriste Internet, “kvalificirani” ste za poziciju potencijalne cyber žrtve. Upravo zbog toga, svaki uvid u trenutno stanje na području cyber sigurnosti korak je ka prepoznavanju postojećih prijetnji i neophodnosti poduzimanja odgovarajućih mjera zaštite.

Zabrinjavajuća statistika


1. Svakih 39 sekundi, dogodi se po jedan hakerski napad;
2. Više od 90% upada u baze podataka dogodi se u vladinim sektorima i maloprodajnoj i tehnološkoj industriji;
3. 43% cyber napada pogađa mala poduzeća: 64% kompanija pretrpjelo je napade preko web aplikacija, 62% kompanija suočilo se s posljedicama “fishinga” i socijalnog inženjeringa, 59% kompanija susrelo se s malwareom i botnetom, dok je 51% kompanija osjetilo DDoS napade;
4. Unatoč rastućeg trenda povezivanja poslovnih infrastruktura, vrijednost prosječne štete koja nastaje upadom u bazu podataka godine 2020. prijeći će cifru od 150 milijuna dolara;
5. Od 2013. godine, kao posljedica upada u baze podataka, blizu 4.000 zapisa ukrade se svakoga dana, 158.727 svakoga sata, 2.645 svakoga minuta i 44 svake sekunde;
6. U jednom trenutku, preko 75% zdravstvene industrije bilo je zaraženo malwareom;
7. Krajem 2016. godine, broj DDoS napada povećao se za 140%;
8. Potreba za stručnjacima za cyber sigurnost otvarat će nova radna mjesta u IT sektoru (primjerice, procjenjuje se kako će samo u Americi broj nepopunjenih radnih mjesta za navedeni profil do 2019. godine porasti na 1,5 milijuna);
9. Internet of Things nastavlja donositi jednostavniju razmjenu podataka, ali i povećan rizik od cyber napada – očekuje se kako će se broj povezanih uređaja do 2020. godine kretati između 50 i 200 milijardi;
10. Samo 38% organizacija na globalnom nivou tvrdi kako je može odgovoriti na sofisticirane cyber napade.

Trka u naoružanju


Ne samo da navedena statistika prikazuje subverzivan utjecaj cyber kriminala na korporativne sisteme i individualne korisnike, već otkriva i zastrašujuće širok spektar vještina kojima cyber napadači raspolažu. Svjesni višestrukih mogućnosti za eksploataciju korporativnih i korisničkih podataka, kao i njihove vrijednosti, hakeri su se pretvorili u neumorne cyber prijestupnike, čija evolucija vještina prati evoluciju razvoja sigurnosnih rešenja. Stoga je prisutna neprekidna utrka u “naoružanju” u kojoj su napori velikih svjetskih IT kompanija usmjereni ka izradi efikasnih sigurnosnih sustava koji će uvijek biti jedan korak ispred napadača.
Jedna od retkih kompanija koja je uspela objediniti najsuvremenije sigurnosne tehnologije (kao što su NGFW, Web/Email Security, DLP, UEBA, Networking, Data Center, WiFi, Vulnerability Management i Penetration Testing, SIEM, Policy Security Orchestration, Next-Gen Backup, Mobile Device Management, SDN, WAF i Database Encryption) je Clico, najveći specijalizirani distributer s dodanom vrijednošću mrežnih i sigurnosnih sistema na istočnoevropskom tržištu. Sveobuhvatna ponuda ove kompanije rezultat je njenog pristupa, a koji podrazumijeva neprekidno praćenje razvoja informacijskih tehnologija i procjenjivanje globalnih trendova, kako bi se korporativnim sustavima omogućila upotreba najefikasnijih sigurnosnih rješenja.

Da li je vaša kompanija zaštićena?


Inertnost po pitanju suočavanja sa cyber kriminalom dugo je bila prisutna na području jadranske regije. Međutim, financijski gubici i od po nekoliko stotina tisuća eura pojedinih kompanija, a koje su postale žrtve hakerskih napada, probudili su njihovu zainteresiranost za prepoznavanje potencijalnih cyber prijetnji i poduzimanje adekvatnih mjera zaštite.

Ono što i dalje predstavlja prepreku na putu ka podizanju svesti kompanija i individualnih korisnika o neophodnosti poduzimanja odgovarajućih mjera najčešće su nedovoljna informiranost i nepotpuno razumijevanje visokotehnološkog kriminala. Upravo zbog toga, kompanija Clico pokrenula je i svoj competence center, sastavljen od vrhunskih sigurnosnuh stručnjaka, a koji vam pruža sve potrebne informacije o zaštiti podataka, umrežavanju i njihovom upravljanju, o aktualnim prijetnjama, te o dostupnim rešenjima.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.