petak, 18. svibnja 2018.

Kaspersky seli iz Rusije u Švicarsku

Ruska sigurnosna kompanija Kaspersky Lab, poznata po svojim antivirusnim rješenjima, došla je u nezgodnu situaciju kada je prošle godine vlast SAD-a naredila državnim agencijama i institucijama da prestanu koristiti njihov softver. To je učinjeno zbog optužbi da se putem softvera koji proizvodi Kaspersky kradu povjerljive informacije i prosljeđuju izravno ruskim špijunskim službama.

Iz kompanije su oštro demantirali ove navode, no to im očito nije bilo dovoljno da ih se prestane povezivati s ruskim državno sponzoriranim špijunskim akcijama. Kako bi se "oprali" od ovog slučaja u kompaniji Kaspersky Lab su odlučili neke svoje urede preseliti iz Moskve u Švicarsku u novi "centar transparentnosti". Tako će, kažu, moći iskoristiti blagodati švicarske politike neutralnosti i njihovih zakona i privatnosti podataka, te će njihovi korisnici imati veću razinu zaštite.


Dodatni razlog za preseljenje iz Rusije su i tamošnji zakoni prema kojima državne sigurnosne službe mogu nadzirati elektroničke komunikacije – zbog čega je, primjerice, nedavno u toj zemlji blokirana aplikacija Telegram jer njezini vlasnici nisu htjeli ostaviti "stražnja vrata" za prisluškivanje.

Kaspersky i dalje tvrdi da nikada nije niti će bilo kojoj vladi pomoći u špijunaži ili kod kibernetičkih napada – a preseljenje ureda u Švicarsku trebalo bi dodatno pojačati taj dojam.

Eugene Kaspersky, osnivač i šef ove kompanije, najavio je kako će pogoni za pohranu i obradu podataka te izradu softvera biti uskoro premješteni u švicarske urede. Za početak će tamo biti smješteni podaci korisnika iz SAD-a, Europe, Japana, Koreje, Singapura i Australije, a uskoro i mnogih drugih zemalja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.