petak, 9. ožujka 2018.

Hakerski AI

Mogu li se botovi danas uspješno praviti da ste vi i zavarati vaše prijatelje s kojima komunicirate preko chat programa i društvenih mreža? Stručnjaci za sigurnost tvrtke Darktrace tvrde da je ta mogućnost itekako realna, pa se može očekivati da će umjetna inteligencija uskoro postati glavno oružje modernih hakera.

O opasnosti AI hakiranja Darktrace je izvijestio čak i Dom lordova, odnosno gornji dom britanskog parlamenta.

Stručnjaci kažu da su današnji AI algoritmi dovoljno pametni da prilikom praćenja vaših komunikacija, postova na društvenim mrežama i forumima mogu uspješno replicirati način na koji se izražavate, pa će ljudima biti jako teško otkriti da se s druge strane nalazi hakerski bot.

Na primjer, AI može pratiti sve vaše rasprave vezane uz nogomet, a potom ih replicirati korištenjem istog stila, izraza i dinamike, nakon čega mogu zatražiti pristup u zatvorene sustave, tuđa računala ili nagovoriti ljude da si instaliraju softver ili igru koju će im poslati, unutar koje se može nalaziti opasni maliciozni kod koji potom može služiti za razne vrste prijevara.

Pored toga Darktrace kaže da cyberkriminalci mogu zadati AI-u da obrađuje velike gomile podataka od materijala prikupljenih sa zaraženih uređaja u tvrtkama te otkriva način na koji te podatke može iskoristiti za krađu novca.

"Zamislite komadić malicioznog softvera na svojem laptopu koji može čitati vaš kalendar, emailove, poruke i drugo", navodi Darktrace. "Nakon toga zamislite da taj malware posjeduje AI koji može razumjeti materijale i istrenirati sam sebe u imitaciji komuniciranja s različitim ljudima. Nakon toga može poslati uvjerljivi email vašem zaposleniku u kojem će se nalaziti maliciozni kod i reći mu da tu datoteku pokrene. Hoće li on to učiniti? Svakako, jer će sadržaj maila zvučati potpuno isto kao da ste ga vi napisali".

Drugim riječima, hakeri se više neće trebati toliko truditi da vam zaraze računala, pokradu podatke i novac, jer će za njih to sada raditi roboti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.