srijeda, 29. studenoga 2017.

Phishing kampanja

Proteklih dva tjedna zabilježena je phishing kampanja s ciljem kompromitacije korisničkog računala, a time i krađe povjerljivih podataka sa sustava. Pošiljatelj poruke predstavljao se u ime Porezne uprave s lažnom e-mail adresom i lažnom domenom u e-mail adresi 'pdv@porezna-uprava.net', dok je u naslovu poruke stajalo 'Novi Zakon za 2018'.
U tekstu phishing poruke umetnut je phishing URL koji korisniku nudi preuzimanje zlonamjerne datoteke. Phishing URL nalazio se na lažnoj domeni 'porezna-uprava.net'.

Niže je slika s prikazom teksta phishing poruke.


Phishing URL kao i pripadajuća domena su blokirani, tj. nisu aktivni, ali pozivamo na oprez jer nije isključena mogućnost da je napadač ponovno aktivira na nekom drugom web poslužitelju.

U slučaju pokretanja preuzete maliciozne datoteke, ista komunicira s upravljačkim poslužiteljem (C&C) na IP adresi 81.4.125.50 na sljedećim domenama:

* consaltingsolutionshere.com

* kimdotcomfriends.com

* bestfriendsroot.com

Nacionalni CERT korisnicima savjetuje blokadu mrežnog prometa prema gore navedenim domenama te istovremeno provjeru ima li pokazatelja o zabilježenim konekcijama prema zlonamjernim domenama.
Također jedan od indikatora provjere kompromitacije računala je i utvrđivanje postojanja aktivnih procesa na sustavu naziva weather.exe i serk.exe.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.