nedjelja, 9. travnja 2017.

Hakeri objavili detalje o NSA-inim špijunskim alatima

Hakerska skupina Shadow Brokers prošloga je prosinca objavila da je u posjedu niza sofisticiranih špijunskih alata koji mogu poslužiti za cyber napade i prisluškivanja, te exploite kojima se može prodrijeti kroz mnoge sigurnosne vatrozide. Te su podatke, na nepoznat način pribavljene iz cyber odjela agencije NSA, prvo ponudili na prodaju, a kasnije stavili i na svojevrsnu internetsku aukciju, a sada ih pak – daju besplatno.

Razočarani trenutačnom političkom situacijom u SAD-u, a posebice Donaldom Trumpom kojeg su ranije podržavali, hakeri skupine Shadow Brokers odlučili su izaći u javnost sa svojim najjačim adutom. Dokumente za koje je potvrđeno da su vlasništvo NSA postavili su na GitHub i javno objavili lozinku kojom ih se može dekriptirati (ako vas baš zanima, lozinka glasi CrDj”(;Va.*NdlnzB9M?@K2)#>deB7mN).

Svoj su potez objasnili u podužem visoko ispolitiziranom tekstu na Mediumu, u čije detalje sada nećemo ulaziti. Ono što je bitno jest da je s više strana potvrđeno kako se radi o legitimnim dokumentima NSA, te da je njihovu vjerodostojnost potvrdio i čovjek koji mnogo zna o curenju tajnih podataka – Edward Snowden. On smatra i da je objavljeni materijal dovoljno opsežan da bi NSA lakoćom morala moći utvrditi izvor odakle je isti procurio.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.