petak, 24. veljače 2017.

Europska unija izrazila zabrinutost zbog postavki privatnosti Windowsa 10

Stručnjaci Europske unije za zaštitu podataka ovog su ponedjeljka zaključili kako postoje razlozi za brigu kada je riječ o postavkama privatnosti operacijskog sustava Windows 10 unatoč objavama američke tvrtke Microsoft kako će izmijeniti postupak instalacije navedenog operacijskog sustava.

Promatračka je radna skupina, sastavljena od članova 28 tijela Europske unije zaduženih za zaštitu podataka, Microsoftu prošle godine poslala pismo u kojem izražavaju svoju zabrinutost zbog nejasnih postavki instalacije operacijskog sustava Windows 10 i oko toga što korisnici ne mogu ograničiti Microsoftu pristup privatnim podacima. Skupina je promatrača također zatražila dodatna pojašnjenja vezana uz razloge za prikupljanje osobnih podataka te načine na koji se ti podaci koriste.

Iako je Microsoft pokazao volju za suradnjom te prilagodio postavke instalacije svojeg operacijskog sustava sukladno naputcima, radna skupina naglašava kako još uvijek postoje sporna pitanja kada je riječ o sigurnosti privatnih podataka korisnika.

Nadležne su službe u nizu zemalja započele s detaljnijim ispitivanjem Windowsa 10, a Francuska je u srpnju prošle godine zabranila Microsoftu prikupljanje opsežnih podataka o korisnicima.

Europska je skupina za zaštitu privatnosti izjavila kako unatoč novom sučelju što se javlja prilikom instalacije operacijskog sustava, a koje nudi 5 opcija za ograničavanje ili onemogućavanje dijeljenja privatnih podataka, još uvijek nije jasno u kojoj su mjeri korisnici obaviješteni o tome koje podatke i zašto Microsoft koristi. Navedene podatke Microsoft koristi u razne svrhe, među ostalima i za usmjereno oglašavanje.

Promatrači Europske unije zatražili su od Microsofta da ponudi detaljna objašnjenja u kojima će biti jasno određeno za što se koji podaci koriste. Navode kako bez tih informacija korisnik ne može dati valjano odobrenje za dijeljenje podataka upravo zato što ne zna u koju će se svrhu koristiti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.