četvrtak, 11. rujna 2014.

Procurilo pet milijuna lozinki s Gmaila

Lozinke za gotovo pet milijuna korisničkih računa na Gmailu objavljene su na jednom ruskom forumu.
Navodno je u trenutku objave 60% lozinki bilo ispravno.
Googleova reakcija?
Ista kao Appleova pri nedavnom tzv. Celebgateu – sami ste krivi!
Sigurnost korisničkih podataka ima najviši prioritet u Googleu, rekli su u izjavi iz pretraživačkog diva, te nadodali kako nemaju dokaza da je bilo koji njihov sustav bio hakiran.
Kako se Google ogradio, izgledno je da su hakeri do lozinki došli hakiranjem drugih stranica, a na kojima su korisnici koristili iste lozinke kao na Gmailu. Drugi izgledni način na koji su došli do podataka je sve popularniji – phishing, odnosno imitiranje izgleda legitimnih stranica na kojima naivni korisnici misle da se "logiraju".
Iako je brzinski složen servis (isleaked.com*) za provjeru nalazi li se i vaš Gmail račun među hakiranima, to ipak ne preporučamo – sigurniji način je promijeniti lozinku i obavezno uključiti 2-stupanjsku zaštitu.

*Internetski prevaranti i trgovci bazama podataka ovo su odmah iskoristili lansiravši "stranice za provjeru e-mailova", pa ako u njihovu tražilicu upišete svoju adresu, ubrzo ćete dobiti podatak je li vaš račun kompromitiran.
Moramo vam reći da to nikako ne činite, jer ćete tako svoju e-mail adresu dodati bazama podataka kojima prevaranti trguju, pa ubrzo možete očekivati poplavu spam pošte, preporuka i "specijalnih ponuda" iz raznih izvora, a na tim stranicama možete zaraditi i neku malicioznu "virozu".

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.