utorak, 10. travnja 2012.

Richard Clarke: hardver iz Kine je zaražen i koristi se za špijunažu

Richard Clarke: hardver iz Kine je zaražen i koristi se za špijunažu
Bivši američki stručnjak za antiterorizam, koji je radio u Ministarstvu vanjskih poslova u Americi za vrijeme Georgea Busha starijeg i Billa Clintona, izjavio je da postoji mogućnost da je sav hardver iz Kine sabotiran u cilju krađe dokumentacije o američkim vojnim i tehnološkim projektima.
 
Clarke tvrdi da možda i svaki uređaj proizveden u Kini, od iPhonea, preko laptopa i PC-a, pa do televizora, sadrži sigurnosne propuste predviđene da kineskim hakerima omoguće napade.

On nije jedini koji širi ovakve informacije – prošlog mjeseca australijska obavještajna služba je preporučila svojoj vladi da isključi kinesku kompaniju Huawei iz tendera za kupovinu opreme za upotrebu u australijskoj Nacionalnoj broadband mreži, što je ona i uradila.

Prošle godine su obje zemlje – i Kina, i Amerika – osnovale svoje prve vojne jedinice za informatičko ratovanje. Amerika je za mnoge napade na svoje kompanije optužila kineske hakere povezane s tamošnjim režimom, ali je kineska vlada sve takve navode poricala.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.