petak, 6. siječnja 2012.

Japansko cyberoružje

Prema pisanju japanskih novina Yomiuri Shimbun, Japan navodno već nekoliko godina razvija računalni virus koji može pratiti, identificirati, i onesposobiti računalne prijetnje.
Na ovom cyberoružju za japansko ministarstvo obrane navodno radi Fujitsu kroz projekt vrijedan 178.5 milijuna jena (2,32 milijuna dolara) koji je iniciran 2008.
Sustav navodno može identificirati ne samo izravan izvor napada, već i sva računala u lancu koja služe za prijenos zloćudnog softvera i upravljačkih informacija. Ispitivanja provedena u zatvorenim mrežama potvrdila su efikasnost ovog cyberoružja, te su omogućila skupljanje podataka o uzorcima ponašanja prilikom napada na računalne sustave.
Japan je prošle jeseni bio izložen nizu opasnih sigurnosnih napada, uključujući napade na tvrtke poput Mitsubishi Heavy Industries koja razvija i vojne sustave, te japanski parlament i diplomatske misije širom svijeta. I sam Fujitsu je napadnut, što je uzrokovalo pad nekih od usluga temeljenih na oblaku za lokalnu upravu.
Sigurnosni stručnjaci sumnjaju u efikasnost ovakvog sustava obzirom na slojevitu prirodu postavljanja poslužitelja, te se također ističe kako će često nevine nezavisne strane biti označene kao napadači na računalne sustave. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.