petak, 16. prosinca 2011.

VISA hakirana? Jesu li računi hrvatskih građana kompromitirani?

Nakon pisanja rumunjskih i srpskih medija, koji tvrde da je bankovni sustav kartične tvrtke VISA hakiran korištenjem SQL Injection exploita, u Europi je stvorena dosta velika uzbuna oko kartičnog poslovanja VISA-e u zemljama istočne Europe, koje su se navodno našle na udaru hakera.

U priopćenju VISA-e koje je dobio srpski portal Informacija.rs, navodi se kako tvrtka tijesno surađuje s bankama kako bi se provjerilo moguće ugrožavanje sigurnosti podataka. Također se navodi kako su se građani u Srbiji su se žalili kako im je blokirano korištenje VISA kartica Reiffeisen banke na bankomatima.
U Rumunjskoj je Romania Business Insider objavio izjavu direktora rumunjske CEC banke koji je rekao da je blokirano 17.000 kartica zbog sumnje da je njihova sigurnost ugrožena. U priopćenju CEC banke se kaže: "Banka je obaviještena da su mnoge kartice koje su izdale rumunjske i inozemne banke potencijalno kompromitirane preko međunarodne baze podataka. Banka je odlučila blokirati kartice i izdati nove kartice i PIN-ove, bez dodatnih troškova, za brojne kartice iz svojeg portofolia."

Jesu li hrvatski građani ugroženi?

Naravno, nas je najviše zanimalo odražava li se ovaj slučaj i na poslovanje VISA karticama u Hrvatskoj, pa smo kontaktirali Odjel za odnose s javnošću RBA banke u Zagrebu.
Gospođa Maja Klarić iz RBA nam je poslala sljedeće priopćenje: "Raiffeisen banka je od VISA International zaprimila informaciju koja upućuje na eventualne poteškoće u realizaciji plaćanja odnosno povezanim aktivnostima s VISA karticama u izdanju RBA u Hrvatskoj. U slučaju sumnje na zlouporabu, a u cilju preventivne zaštite klijenata RBA će obavijestiti klijenta, blokirati karticu i izdati novu bez naknade, te obeštetiti klijenta."
Uglavnom, kako nam se čini iz službenog priopćenja RBA, mogli bismo reći kako kod nas za sada još nisu evidentirani slučajevi kompromitiranja vlasnika VISA RBA kartica, no problem u Europi očito postoji, pa su banke spremne poduzeti sve kako bi zaštitile svoje korisnike.
Uglavnom, ako vam VISA kartica bude blokirana, čim prije se obratite u najbližu poslovnicu banke, a ne bi bilo zgorega i da češće provjeravate stanje na računima.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.