ponedjeljak, 14. studenoga 2011.

Pobijeđen Duqu?

Prema riječima brigadnog generala Gholamreza Jalalija, programeri iranske vlade uspjeli su dizajnirati softver koji omogućava obranu od virusa pod imenom Duqu. Softver je dostupan vladinim organizacijama, ali i domaćim korporacijama koje su se našle pod napadom ovog virusa.
Duqu je vrlo sličan Stuxnetu, virusu s kojim je Iranska vlada već imala problema, a koji je dizajniran za napadanje Siemensovih industrijskih računalnih sustava koje je Iran koristio u svojim nuklearnim postrojenjima. Premda je Duqu zarazio i računala u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Indiji, najviše infekcija (30-ak tisuća) bilo je u Iranu.    
Obzirom na razinu zaraženosti i sličnosti sa Stuxnetu, Iranci sumnjaju da su za oba virusa odgovorne izraelske ili američke tajne službe. SAD i Izrael na iranske optužbe nisu imale komentara.    
Duqu za penetraciju u računalni sustav koristi do sada nepoznat propust u engineu za parsiranje fontova na Windows operacijskom sustavu. Zanimljivo je da virus nije dizajniran za sabotažu sustava (poput Stuxneta), već za skupljanje informacija koje bi mogle olakšati napade na ovakve sustave u budućnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.