petak, 22. srpnja 2011.

Free vs. Paid

Započeti vječitu dilemu, razlog svih okršaja nas na omiljenoj nam temi na forumu, možda nije baš pametan potez, no s obzirom na to da ja prvi počinjem pisati nešto ovako, a tema je jako zanimljiva-nema mi druge.
Što nas (većinu) autora bloga toliko vuče prema besplatnim rješenjima?
Što drugu stranu toliko čvrsto drži na tlu i kako se međusobno uz mnoštvo argumenata sukobljavamo?

Istina, dosta lakše bi bilo proglasiti paid program boljim zbog onoga što "piše na papiru". Mnoštvo raznih modula, 24/7 podrška, znatno ušminkanije sučelje i ostale više manje korisne pogodnosti.

Upravo ovdje počinje dilema-treba li nam to?

S obzirom na to da pišem svoj osobni stav dat ću svoj sud.
Zamislite staviti nekom-manje informatički upućenom- prijatelju Avast 6 i Comodo Firewall na PC. Sutra bugoviti Sandbox u Avast-u blokirao pola PC-a, a Comodo zablokirao pristup mreži. PC jedva radi, a dva vrlo dobra programa su na njemu.
To je vrlo moguć scenarij i za to je lijek paid program-Internet Security.
Kaspersky Internet Security ili Norton Internet Security za primjer. Dva vrlo jednostavna programa, a uz to prilično moćna, uz oku ugodno sučelje. Što se funkcionalnosti tiče, poseban naglasak na Kaspersky IS.
Uz ove programe (vjerojatno) neće biti problema. Zašto? -Prilagođeni su za sve ljude. Kako za manje upoznate s antivirusima, tako i za one više upoznate (konfiguracija čime dobijemo dosta sigurniji i kompleksniji proizvod).

Da ne ostane ovako jednostavno, bilo bi u redu prokomentirati i drugu stranu, po meni ozbiljniju i tu ne mislim na besplatni antivirus koji ima antivirusnu komponentu i anti spam filter gratis da privuče par ljudi.
Mislim na ozbiljnije, sigurnije i složenije programe, dakle radi se o besplatnim firewall-ima (ili sve češće IS programima-antivirus + firewall) koji sadrže HIPS*, sandbox, firewall i slične module.

Spomenimo u prvom redu najpopularnije:
Pokraj ovih programa, uz malo poznavanje istih, teško nešto može proći. Stalni nadzor sistemskih datoteka i kontroliranje ulaznih i izlaznih portova, praćenje ponašanja programa, ograničavanje ovlasti programu...
Neke od mogućnosti besplatnih programa, odmah na prvi pogled jako sigurno izgleda, ali što to znači nekom tko nije čuo za HIPS kada vidi mogućnosti recimo Avast! IS-a*, malo brdo mogućnosti od kojih svi zajedno nisu pouzdani kao recimo samo HIPS komponenta u Comodo-u. Doduše, u zadnje vrijeme sve više komercijalnih programa uvodi HIPS zaštitu, behaviour blocking, sandbox i slično, ali i dalje to radi dosta lošije no što je slučaj kod  CIS-a*, OA-a* i ostalih.

Očito rješenje dileme:
  • ako ne želite komplikacije i proučavanje: kupite komercijalni program
  • ukoliko želite dobru i jeftinu zaštitu: besplatni programi i par sati proučavanja

*
*HIPS (host-based intrusion prevention sistem) je zaštita sistema i sistemskih datoteka, program s tim modulom izbacuje pop-up poruku ukoliko program koji nije whitelistan (nije na listi provjerenih programa) nešto mijenja po sistemskim datotekama.

*IS- Internet Security
*CIS- Comodo Internet Security
*OA- Online Armor

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.