ponedjeljak, 20. lipnja 2011.

WOT (Web of Trust)

WOT je nadasve svrsishodan i iznimno potreban alat u današnjem poimanju značaja, zaštita računala. Radi se o dodatku (addon)koji je s vremenom postao kompatibilan na svim poznatim preglednicima.Bazira se na ocjenjivanju posjećenih web stranica od strane zajednice korisnika koji koriste ovaj dodatak. Dodatak štiti korisnika od pristupa malicioznim domenama skoro na svim poljima pretraživača (google,bing,yahoo) pa sve do socijalnih mreža kao što je facebook.
http://www.facebook.com/weboftrust

Primjeri na slikama su jednostavni za tumačenje na osnovu raspona obojenosti kružića. Detaljniji uvid u info sadržaj kružića, vrši se direktnim klikanjem na isti ili klikanjem u izborniku preglednika.primjer kako izgleda opis i komentari : http://www.mywot.com/en/scorecard/avira.comWOT daje četiri oblika rezultata:

Pouzdanost – da li se može vjerovati stranici

Pouzdanost prodavatelja – mišljenje korisnika da li se može kupovati na dotičnoj stranici

Privatnost – da li možete pretraživati na dotičnoj stranici, a da ne budete praćeni

Sigurnost djece – da li djeca smiju ići na dotičnu stranicu

Raspon ocjena je od 0 do 100 – 0 loše, 100 najbolje

Raspon ocjena se dijeli na pet dijelova, označenih s ikonama u pet boja:

zelena ikona – 80 do 100

svijetlozelena ikona – 60 do 79.99

žuta ikona – 40 do 59.99

narančasta – 20 do 39.99

crvena – 0 do 19.99


Bitno je za naglasiti kako WOT ima mogućnost rada u Warning i Blocking modu. U startu na početku korištenja, postavljen je na warning mod, što baš i nije maksimum kojeg ovaj dodatak tek pruža na blocking modu.
Mala razlika je kod blocking moda, osjetan loading web stranice, dok u warning modu nema nikakvih primjedbi.

Svaki korisnik WOT dodatka, nakon registracije, ima mogućnost sudjelovati u zajednici, te ocijeniti svaku stranicu za koju smatra da će njegov glas biti od koristi svim posjetiteljima ili cjelokupnoj ocjeni stranice.


Zaključak

Malen, lagan, brz, uglavnom dobra povratna informacija iz zajednice, može u bilo kojem trenutku dana spasiti vaš pc od onog klika koji vodi u zarazu.

1 komentar:

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.