ponedjeljak, 27. lipnja 2011.

AVG Free 2011

Čudne su to anomalije i statistički pokazatelji kada odete na bilo koji javni download servis besplatnog softvera. Pod opcijom antivirus uredno vam stoji AVG sa stotinama tisuća skidanja, a nakon njega imate tri dana jahanja do ostalih na tablici. Naravno da je Čeh pustio korijene kod mnogih korisnika dugogodišnjom preporukom od samih korisnika i teškog napuštanja navike istih tih ljudi.
Gledajući to u svijetu osvježavajućih pića, njega bismo svrstali u Colu. Na svakom je uglu, svi je ispijaju, a kada tražite antivirus korisnika koji traži u soku komade voća, bez šećera i emulgatora,tu dolazi do drastičnog statističkog pada, neovisno o tome, što se radi o zdravom i korisnom soku.
Problemi s umjetnim sladilima se i povećavaju sa svakom novom verzijom AVG-a. Dolazi se do situacije kada vaš omiljeni dobri stari AVG postaje božićna jelka s 300 prikačenih kuglica. Važno je da one svjetlucaju i gutaju struju ili vam ga resurse vašeg računala.

U ovoj recenziji isključiva pozornost će biti posvećena tome,da se i ne tako loš antivirus, pravilno instalira bez nepotrebnih kuglica i zaslađivača.



I sada dolazimo do bitnog dijela. Biramo Custom Install i također uklanjamo kvačicu s ponuđenog desnog gadgeta. Tu već vidite odakle AVG ima toliko silnih nepotrebno pokrenutih procesa ako koristite Quick Install.


Evo nas, bližimo se polako epskom vrhuncu politike, sve i svašta - za ništa.
Email obavezno gasimo,a preporuka može ići i na SearchShield jer isti gubi smisao pored WOT-a u pregledniku. SurfShield nije pokazao usporavanja i primjetnost kod surfanja.


I evo nas na mjestu zločina. Tu nema što nema. Od koeficijenata na kladionici do vremenske prognoze. Čovjek se zapita što je tim ljudima u Brnu?
Zašto ne tako loš softver pretvaraju u AVG iz zemlje čudesa?


Idemo dalje...


Sučelje je tu. Na prvi pogled "facebookovsko", ali ni publika nije znatno drugačija. Ipak je pregledno i svak se može snaći u prvom kontaktu s programom.


RunPcAnalyzer. Neka vrsta AVG TuneUp-a. Zašto nema opcije prilikom instalacije u kojoj bi odustao od ovog modula? Pa vjerojatno zato, da silom uvidim kako nešto postoji u plaćenoj verziji.


Pa da. Nakon pokretanja analizatora, slijedi čišćenje onih stvari koje bi vam i CCleaner počistio.
Imate ovu funkciju na raspolaganju besplatno čitava 24 sata i za svaki slučaj iziskuje instalaciju još jednog AVG procesa.


Na ovoj slici ću vam pokazati koliki je broj pokrenutih procesa ako kojim slučajem AVG "krivo" instalirate pomoću opcije QuickInstall.


Držite li se ovog tutorijala oko instalacije, stvari dosta,dosta,dosta bolje izgledaju i AVG je sasvim solidno rješenje na vašem računalu.

Ugodno sam se iznenadio radom AVG-a u trenucima kada mu idete "podmetnuti" najnoviji malware. Njegov ResidentShield i IdentityProtection zbilja rade svoj posao.
Nećete vjerovali, ali tek iz 16-stog puta...da 16-tog, uspio sam zaraziti sistem. WebFilter nije ništa spriječio oko pristupa domenama. ALI!
7 downloada je prilikom skidanja detektirano kao malware i stopirano. Ostali su pušteni na desktop i prilikom klikanja na iste AVG je svakog detektirao, opisao s imenom i prezimenom te uklonio. Ostao sam zatečen (više oduševljen).







Za kraj slika tog SpyCam malwarea koji je zaista bio super svjež , da ga čak kasnije ni MBAM nije detektirao, već HitmanPro sa Dr.Web-om.






Zaključak. Nažalost AVG je dobio etiketu u javnosti, tromog i nekorisnog udava, koji pluta na lovorikama stare slave, a opet se nemilice skida i koristi.
Držite li se manualne instalacije proizvoda u kojoj ćete kontrolirati što želite,a što ne, dobit ćete sasvim pristojno besplatno rješenje. Nebih htio nakon ovog objektivnog teksta postaviti pitanja... a kako bi se proveli igrači slični njemu koje svi koriste, da im serviramo 15-tak zeroday-a? (bez blokade domenama, već download-klik .exe)

2 komentara:

  1. Neznam kakav malware ste koristili, ali ja sam pokupio zarazu s 17/30 linkova koristeći ovaj proizvod (usporedbe radi od istih 30 s Avastom free prošlo ih je samo 6/30)...

    OdgovoriIzbriši
  2. Naglašeno je u tekstu da njegov web shield nije blokirao linkove. Ali se pokazao dobar na pokretanju skinutih malwarea.

    testirano na malc0d-u.

    OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.