srijeda, 11. siječnja 2017.

WikiLeaks želi prikupljati podatke o korisnicima Twittera

WikiLeaks, organizacija zaslužna za objavljivanje prepiski diplomatskih službi Sjedinjenih Američkih Država te niza sigurnosno osjetljivih podataka, na Twitteru je objavila kako čelnici te organizacije razmišljaju o stvaranju baze korisnika Twittera koji imaju verificiran korisnički račun.
Ova objava kasnije je razjašnjena još jednom objavom u kojoj stoji kako članovi organizacije WikiLeaks traže način pomoću kojeg bi diskretne varijable (obiteljski odnos, pripadnost političkoj stranci, podaci o zaposlenju) operacionalizirali za korištenje s AI softverom za obradu istih.
Odgovarajući na optužbe kako je riječ o potezu koji narušava privatnost korisnika, WikiLeaks je objavio kako će se prikupljeni podaci koristiti kako bi se odredila udaljenost u socijalnoj strukturi između korisnika što je uvjet za razumijevanje mreža društvenog utjecaja.
Sama je objava, iako branjena od strane organizacije WikiLeaks, kasnije istog dana uklonjena. Verificirane se račune može prepoznati po plavoj oznaci koja garantira da je korisnik upravo ona osoba kojom se predstavlja. Ovakav je tip verifikacije do nedavno bio rezerviran za osobe koje su prisutne u javnosti poput slavnih osoba, političara te novinara, ali u posljednje je vrijeme Twitter omogućio svim korisnicima da na ovaj način verificiraju svoj korisnički račun.
Za verifikaciju ovog tipa potrebno je dostaviti argumentirani zahtjev te niz dodatnih podataka poput broja mobitela, verificirane adrese elektroničke pošte i kratke biografije.
Prikupljanje ovog tipa podataka može uzrokovati narušavanje privatnosti korisnika te iziskuje implementaciju niza sigurnosnih mjera.
Twitter se o ovom pitanju očitovao putem računa @safety koji se koristi za objave vezane uz sigurnost i sigurnosne preporuke navodeći kako "objava privatnih podataka te povjerljivih informacija nije u skladu s pravilima korištenja Twittera".

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.