utorak, 13. siječnja 2015.

360 Total Security (Recenzija i Test)

Evo nam još jednog sigurnosnog programa iz Kine tj. iz tvrtke Qihoo koja pored ovog programa ima i 360 Internet Security (kojeg sam testirao i recenzirao prije godinu dana).
360 TS360 IS postaju sve popularniji i prihvaćeniji i kod nas.
To najviše mogu zahvaliti jako dobroj detekciji, jednostavnom i preglednom sučelju i činjenici da su potpuno besplatni.

Iako mu u nazivu stoji Total Security ovaj program (kao i njegov "brat" 360 IS) nema firewall ali nema i još neke stvari koje imaju drugi (plaćeni) programi sličnog naziva (npr. enkripcija osobnih podataka, roditeljska zaštita...) ali zato imaju neke mogućnosti koje drugi nemaju i o tome ćete moći pročitati i pogledati video u nastavku.

Instalacija, izgled i mogućnosti


Da bi instalirali ovaj program potrebno je otići na njihovu stranicu www.360totalsecurity.com i besplatno ga skinuti (datoteka je velika oko 32MB).
Dvoklikom na skinutu datoteku započinje brza i jednostavna instalacija bez puno kompliciranja (kod mene je instalacija trajala oko 40 sekundi).
Po završetku instalacije otvorit će vam se glavni ekran program s porukom da vaš PC nije još provjeren tj. skeniran (ne morate ga odmah skenirat).
S lijeve strane programa nalazi se 5 glavnih opcija: Full Check, Virus Scan, Speedup, Cleanup i Tool Box.

Full Check - početni ekran koji izvršava više radnji/skeniranja odjednom (provjerava brzinu, skenira za virusima, traži nepotrebne datoteke i provjerava sigurnost Wi-Fi mreže).

Virus Scan - ovdje se nalaze opcije skeniranja (brzo, cijelo ili korisničko) kao i informacije o svim antivirusnim pogonima koje ovaj program ima (ima ih 5) među kojima su Bitdefender i Avira (po difoltu nisu uključeni).

Speedup - skenira vaš PC i predlaže vam koje programe/procese/servise možete isključiti te time znatno ubrzati ali i osloboditi nepotrebno zauzetu memoriju (RAM) vašeg PC-a (valja biti oprezan s ovom opcijom i pogledati detaljno što program predlaže da ne bi isključili nešto što vam je potrebno).

Cleanup - je ustvari čistač nepotrebnih i nekorisnih datoteka na vašem PC-u (slično kao i CCleaner).

Tool Box - ovdje se nalaze dvije opcije (Patch Up i Sandbox)
  • Patch Up - je ustvari isto što i Windows Update
  • Sandbox  - je opcija preko koje možete pokretati programe u izoliranom okruženju koje neće naštetiti vašem PC-u
U gornjem desnom uglu programa nalaze se tri crtice koje vode do postavki (Settings), LOG-a, provjere nadogradnje (Update), download menadžera i info o programu.
Klikom na postavke (Settings) otvara vam se prozor s detaljnijim postavkama, a s lijeve strane se nalaze opcije: General, Active Protection, Quarantine, Trust List i Block List.

General  - ovdje imate više raznih opcija koje možete podešavati.

Active Protection - tu su vam najpotrebnije postavke i odnose se na samu zaštitu (hoće li program sam ukloniti malware ili će vas pitati, koje vrste programa će se nadzirati, zaštita kod online plaćanja, zaštita kod skidanja datoteka, zaštita USB-a, zaštita Web kamere...).

Quarantine - ovdje će vam se nalaziti datoteke koje 360 TS smatra malicioznim.

Trust List - ovdje možete sami dodati neki program ili web stranicu koju ne želite da 360 TS provjerava.

Block List - suprotno od Trust List ovdje ćete dodavati programe i web stranice koje želite da 360 TS uvijek blokira.

Kada zatvorite postavke (Settings) u gornjem lijevom uglu programa ostaje nam još jedna opcija - Protection: On.
Klikom na tu opciju pokazat će vam se vaša trenutna zaštita tj. koje sve slojeve zaštite koristite. Tako tu imate 3 sloja zaštite: Privacy Protection, Internet Protection i System Protection.

Privacy Protection - zaštita web kamere i zaštita od Keylogger-a.

Internet Protection - provjera skinutih datoteka, zaštita na web trgovinama i zaštita od malicioznih stranica.

System Protection - USB zaštita, mrežna zaštita, zaštita od malicioznog ponašanja, zaštita sistemskih datoteka, zaštita Registra i skeniranje datoteka

Pri vrhu ovog ekrana imate i veliku tipku Configure koja nudi 4 vrste zaštite, koje možete podešavati ovisno o samom korisniku ili o konfiguraciji PC-a: Performance (za slabije PC-e), Balanced (ovo je defaultna postavka), Security (ovo je najjača/najsigurnija ali i najzahtjevnija opcija za vaš PC - uključuju se Bitdefender i Avira engine) i Custom (sami odabirete koje komponente želite da budu aktivne).

Što se tiče utjecaja na performanse tu je 360 TS jako dobar (ovdje govorim o defaultnim postavkama programa). Podizanje sistema je bilo isto kao da programa niti nema na PC-u. 
Pogledom u Process Explorer vidi se da 360 TS ima samo dva procesa koji koriste oko 35MB RAM-a, a zauzeće na HDD je oko 125MB.

Stavljanjem programa na maksimalnu zaštitu tj. uključivanje dodatna dva engina (Bitdefender i Avira) stvari se drastično mijenjaju.
Skidanje i instaliranje Bitdefender i Avira engina trajalo je oko 4 minute, zauzeće na HDD se popelo na 775MB, a upotreba RAM-a je porasla na 160MB. Podizanje samog sistema se nije značajno usporilo.

Detaljnije o svemu ovom napisanom možete pogledati u videu ispod.



Sintetički testovi


U drugom dijelu recenzije/testa 360 TS vidjet ćete kako se program ponaša na sintetičkim testovima u kojem sintetički programi oponašaju radnje pravih malicioznih programa.
Na testu koji provjerava zaštitu od Keyloggera (maliciozni program koji snima pokrete po tipkovnici), 360 TS  je napravio odličan posao i detektirao je pojavu Keylogger-a.
Na drugom testu gdje sam provjeravao zaštitu Registra (Registry) 360 TS je također uspješno detektirao i spriječio prtljanje po registru.
Napravio sam nekoliko testova koji testiraju firewall funkciju, koju 360 TS nema, tako da njih ne morate smatrati previše važnim ali ako želite imati i tu zaštitu predlažem stavljanje nekog besplatnog firewall-a (npr. PrivateFirewall ili  Comodo Firewall).
Odradio sam još nekoliko testova koje ćete moći vidjeti u videu koji se nalazi u nastavku teksta.



Malware i fišing test


U trećem i posljednjem dijelu recenzije/testa moći ćete pročitati kako se 360 TS bori i snalazi protiv malicioznih i fišing stranica, a nakon toga i u borbi protiv velikog broja svježih malware-a.
Test je odrađen na defaultnim postavkama programa tj. bez Bitdefender i Avira engina.

Prvi je na redu test na fišing (Phishing) stranice i na tom testu je 360 TS napravio odličan posao s učinkom od 100% (od 10 fišing stranica blokirao je svih 10).
Nakon toga slijedi test na malware stranice i u ovom testu 360 TS prolazi malo slabije s rezultatom od 73% (od 15 malicioznih stranica zaustavio je 11).
Datoteke koje su uspješno skinute (njih 4) pokrećem i one se uspješno instaliraju i rade ono za što su namijenjene (uglavnom su to bili Adware i PUP  programi) npr. mijenjaju početnu stranicu na pregledniku, izbacuju svakakve reklame i postaju jako naporne.
360 TS je spriječio neke teže pokušaje oštećivanja OS-a ali sam ostao malo razočaran jer je propustio ovu dosadnu i zadnje vrijeme sve češće viđenu napast zvanu Adware/PUP.
Sada slijedi test na malware folder u kojem se nalazi 707 malicioznih datoteka, skeniram folder s 360 TS (skeniranje i uklanjanje/čišćenje je jako brzo) i u tom folderu ostaje 94 komada ali nisu sve preostale datoteke maliciozne jer 360 TS ima mogućnost čišćenja/uklanjanja malicioznog KOD-a iz zaraženih datoteka.
Provjerom tih preostalih datoteka s Emsisoft Emergency Kit, Malwarebytes i HitmanPro dobivam rezultat da je 55 komada (od tih 94) čisto, a samo 39 ih je ostalo zaista malicioznih.
Znači na folder od 707 svježih malware datoteka 360 TS ima rezultat od 94.48%.
Preostale nedetektirane datoteke sam pokrenu, a kako se 360 TS pokazao u detekciji njih pogledajte u videu.



Zaključak


Kineska tvrtka Qihoo napravila je još jedan dosta dobar antivirusni program koji nudi dosta dobru zaštitu na defaultnim postavkama, a vjerujem da kada se postavke postave na maksimum (uključivanjem Bitdefender i Avira engina) ta zaštita prelazi u odličnu.
Program ima dosta dobru tzv. naprednu zaštitu (HIPS) i to mu je još jedan veliki plus, također je jako lagan po pitanju opterećenja na ostatak sistema/OS-a, a nemojte zaboraviti i da je program u potpunosti besplatan.

PLUS:

  • Mali instalacijski paket (oko 32MB)
  • Brza i jednostavna instalacija (oko 40 sekundi)
  • Jednostavno, pregledno i moderno sučelje
  • Ne usporava pokretanje PC-a (defaultne postavke)
  • Samo 2 procesa i malo zauzeće RAM-a (oko 35MB)
  • Ne zauzima puno mjesta na HDD (oko 125MB)
  • Ne usporava pokretanje PC-a kada se uključe Bitdefender i Avira engine
  • Detekcija Keylogger-a
  • Ne loša samozaštita
  • Fišing URL test (10/10 = 100%)
  • Malware URL test (11/15 = 73%)
  • Brzo skeniranje i uklanjanje zaraženih datoteka
  • Detekcija malware foldera (668/707 = 94.48%)
  • Dobra heuristika (HIPS)


MINUS

  • Vrijeme instalacije dodatnih engina (Avira/Bitdefender) (oko 4 minute)
  • Veliko zauzeće na HDD nakon uključivanja Avira/Bitdefender (oko 775MB)
  • Zauzeće RAM-a nakon uključivanja Avira/Bitdefender (oko 160 MB)
  • PUP zaštita (sintetički test)
  • Loša zaštita Adware/PUP programa

22 komentara:

  1. Da li ste zadovoljni? Kakav je?

    OdgovoriIzbriši
  2. Osobno sam zadovoljan i ugodno iznenađen.
    Program ima moju toplu preporuku.

    OdgovoriIzbriši
  3. Da li ce biti nekakvih problema ili moze da skodi ako svaki dan radim full scan?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nece biti problema ali je nepotrebno (osim ako nemas pametnijeg posla).

      Izbriši
  4. Kakav je njihov AV za android (360 Secutity)?

    OdgovoriIzbriši
  5. Posto je utvrdjeno da iza odlicne detekcije 360 total securitya na av testovima ustvari stoji Bitdefender dali bi mogli da uradite test Bitdefendera free ? Koristim ga neko vreme i cini mi se ok .360 TS sam koristio duze vreme ali sam odustao zbog gomile false positve od njihovog qvmii (ili kako vec) enginea . Uglavnom su u pitanju bile Online igre (TERA ,ARCHEAGE.....) ,Launchere i ostale stvari brise redovno kao Heur /malwer i koji su naravno cisti posle skeniranja malwerbytom,hitman pro ili slanja na virus total .Znaci test bitdefendera free ako ste u mogucnosti ,Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razmisljao sam o tome, mozda i bude neki test...(nista ne obecajem).
      Bitdefender Free sam zadnji put testirao prije vise od 2 godine.
      Evo i video test, pa mozda malo pomogne.

      http://www.youtube.com/watch?v=DViVdsFlQLM

      Izbriši
  6. Da odlicno se pokazao u tom testu ,kao i u ovom sto sam nasao https://www.youtube.com/watch?v=6jTXxs1geMQ Plus sto je lagan i neprimetan .

    OdgovoriIzbriši
  7. Znaci kad se ukljuce Avira i bitdefender onda kao da imas 3 AV na racunalu ?

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdrav, skinuo sam 360TS te u sad najnovijoj inačici postoji i firewall, da li da ga uključim ili je dovoljan win firewall koji je inače uključen. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Taj firewall ti je Glasswire.
      Ima recenzija tu na blogu: http://av-gurus.blogspot.hr/2014/12/glasswire.html

      Izbriši
  9. Da li je bolji od Avire Free Antivirus, mislim pre svega po detekciji virusa itd.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Avira ima jako dobru AV bazu podataka ali nema nikakve naprednije detekcije kao HIPS/BB i tom pogledu je 360 puno bolji od Avire.
      Takodjer 360 ima mogucnost koristenja Bitdefender i Avira baze podataka tako da je i to jos jedna njegova prednost.

      Izbriši
  10. Ja bih pitala,, kako da uklonim 360 total security sa računala?? Ne da se deinstalirati a imam xp.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako nece normalno probaj sa programom Revo Uninstaller Free.

      Izbriši
  11. Pozz. Ima li razloga za strah zbog zadnje afere oko 360 TS? Deinstalacija?

    http://www.infosecurity-magazine.com/news/chinese-hackers-bribe-way-app-store/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To sigurno nije pohvalno ponasanje od strane jedne sigurnosne firme.
      Na tebi je da odlucis zelis li vjerovati jednoj takvoj "sigurnosnoj" firmi tj. programu.

      Izbriši
  12. Ipak je bolje koristiti provereni a besplatni Avast i Comodo free firewal i malwarebutes za povremeno skeniranje.

    OdgovoriIzbriši
  13. Koristio sam 360 total i na PC i telefonu.Obrosao sam ga kada sam snimio drugi antivirus koji je pored njega našao par virusa.Onda sam ga obrisao .Nije tačno da je besplatan to ćete vidjeti kasnije.Sa telefona su mi ga obrisali u servisu pošto je telefon novi i rekli su mi da ne instaliram taj program .

    OdgovoriIzbriši
  14. Prestrasno je da reklamirate ovakav poluproizvod.Ne bih ga preporucio nikome ;-)

    OdgovoriIzbriši
  15. 360 je super,nasao mi je 28/28 ne bas poznatih virusa!

    OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.