petak, 29. kolovoza 2014.

'Evolucija cyber napada': Ruski hakeri napali američke banke?

Hakeri su pronašli način kako probiti zaštitu možda najzaštićenijih računalnih sustava američke ekonomije – jedan je od komentara u američkim medijima nakon što su se pojavile informacije kako su hakeri napali najmanje pet američkih banaka, uključujući i JPMorgan Chase.
Hakerske napade trenutno istražuje i FBI, a prema The Guardianu, ti bi napadi mogli biti povezani s nedavnim pokušajem hakiranja europskih banaka. Iako nema službenih informacija o tome tko stoji iza ovih novih i vrlo opasnih napada u kojima su hakeri navodno 'uspjeli izvući više GB osjetljivih bankovnih podataka', iza njih najvjerojatnije stoje ruski hakeri.

FBI istražuje povezanost ovih napada s ruskom vladom i ruskim kriminalnih skupinama (jedan od razloga napada mogle bi biti nedavne sankcije nametnute Rusiji), no postoji mogućnost da je izvor napada u nekim drugim državama s istoka Europe. Iz JPMorgana nisu htjeli previše komentirati ove informacije te su napomenuli kako su kompanije njihove veličine 'skoro svaki dan na udaru hakera', dok su iz FBI-a objavili kako surađuju s tajnim službama u otkrivanju izvora napada. Stručnjaci za cyber sigurnost kažu kako su ovakvi zločini najčešće povezani s krađom intelektualnog vlasništva, a ne s nanošenjem štete financijskim institucijama.

S obzirom da i Rusija ima novce u američkom financijskom sustavu, eventualne štete koje bi izazvali hakerski napadi utjecali bi, među inim, i na Rusiju, komentirao je Rory Innes iz Salamanca Groupa dodavši da je ovdje vjerojatno riječ o krađi osjetljivih bankarskih informacija s kojima bi se stekla 'prednost na tržištu ili je riječ o političkoj izjavi kao reakciji na sankcije zapada'.

Costin Raiu iz Kaspersky Laba upozorava kako hakeri koriste sve sofisticiranije alate za napade na financijske institucije te vjeruje kako je ovdje riječ o evoluciji cyber napada – u prijašnjim hakerskim napada hakeri su krali novac individualnih korisnika, a sada direktno napadaju banke te napominje kako je 'JP Morgan zlatni rudnik za ovakav tip osjetljivih informacija'.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.