subota, 10. svibnja 2014.

Priča o braku Intela i McAfeeja (Tomislav Štefe, SAGENA)

Početkom ove godine Intel je objavio pomalo neočekivanu vijest o "uklanjanju" McAfee sigurnosnih rješenja. Naime, predstavili su svoje vlastito - Intel Security. O tome smo ekskluzivno razgovarali s Tomislavom Štefeom, direktorom prodaje Sagene, tvrtkom koja je sa dijelom svog poslovanja usko vezana uz McAfee antivirusna i druga sigurnosna rješenja.
Priča je u stvari puno dublja nego što bi se na prvi pogled moglo zaključiti, a u neku ruku je i kontroverzna zbog nedavnih događaja koji su vezani uz samog ekscentričnog Johna McAfeeja koji praktički s kompanijom više nema ništa. No, kako povećalo javnosti i dalje prilično intenzivno u tom smjeru, odlučili smo saznati iz prve ruke o čemu se zapravo radi. A tko je bolji za to nego tvrtka Sagena, koja je na izvoru informacija.

Nedavno su se u medijima pojavili brojni napisi o "raskidu braka" između Intela i McAfeea, ako to tako možemo nazvati. Naime, u javnosti se češće čuje informacija kako se radi o prekidu suradnje umjesto "stapanja" oba branda u nešto novo. Kako vi to vidite u Sageni?

Ne radi se o nikakvom raskidu braka između Intela i McAfeeja. Kao što znate Intel je otprilike prije dvije i pol godine kupio McAfee i radilo se o velikoj akviziciji, najvećoj u povijesti Intela. Nakon akvizicije povremeno su bile objave koje su dale naslutiti u kojem smjeru će ići zajednički rad obje kompanije. Bilo je za očekivati da kada se spoje ovakve dvije renomirane tvrtke sa bogatim porfeljom proizvoda i rješenja da će trebati neko vrijeme, da tako kažem dogovora, planiranja i prilagodbe, o daljnjim budućim zajedničkim koracima. Intel je nakon akvizicije ostavio McAfee kao zasebnu poslovnu cjelinu koju namjerava jačati i transformirati. Sada smo svjedoci značajnije promjene jer najavljeno je gašenje imena „McAafee – an Intel Company" u novo ime „Intel Security". Sigurnost se mijenja. Intel sa kupovinom McAfeeja otvara jednu novu etapu i najavljuje globalnu sigurnost. Većinu ljudi samo ime McAfee asocira na antivirusnu zaštitu iako je portfelj McAfeea daleko širi i obuhvaća razna sigurnosna rješenja poput IPS, Firewalla, mobilnih rješenja, SIEM-a, zaštite baza podataka i dr.
Intelov cilj je fokusiranje prema cjelovitoj zaštiti kako za kućne tako i za poslovne korisnike.





Je li po vama razlog "prekida" upravo novo Intelovo sigurnosno rješenje – Intel Security?

Prije bih rekao da se radi o kvalitetnom braku u kojem su supružnici odlučili imati potomke i dati im vlastita imena. Za sada ono što znamo je da će i dalje u brendiranju biti prisutna slika McAfee štita koji asocira na McAfee ali pod nazivom Intel Security.
Novo Intel Security rješenje ja zajednički proizvod Intela i McAfeea. Najznačajnija tehnološka promjena je u samoj biti gledanja na sigurnost. Intel Security je zapravo platforma na kojoj će se bazirati buduća Intelova sigurnosna rješenja. Glavna je promjena u tome da se sigurnost želi implementirati u startu (security by design), a ne kupovati i instalirati kasnije. Znači Intel kao veliki proizvođač čipova želi sigurnost ugraditi u svoju tehnologiju te indirektno u sve uređaje koji su bazirani na Intel tehnologiji kao što su računala, tableti, smartphoni i dr. Sličan pristup najavljuje se i za poslovna rješenja.

Ne čini li vam se kako je Intel iskoristio priliku – pokupio znanje McAfeea na području sigurnosti i implementirao ga u svoje Intel Security rješenje?

Možda se nekome tako čini. Danas u doba tržišne ekonomije akvizicije su postale normalna stvar. Čim ste prisutni kao dioničko društvo na burzi uvijek je moguće da vas netko kupi. Logično je za očekivati da se kupuju tvrtke koje su kvalitetne i sa njima se dobiva dokazana tehnologija, baza korisnika i automatski dio tržišta.
No kao što sam malo prije spomenuo ne radi se o klasičnoj kupovini već o kupovini koja ima cilj promijeniti način ugradnje sigurnosti, a sve u cilju da ona bude još jača, brža, cjelovitija. Intel to izvorno najavljuje kao: „Sigurno digitalno iskustvo za sve ljude na Zemlji."
Za sada Intel nije otpuštao niti radio nekakvo restrukturiranje unutar McAfeea. Logično je da će Intel iskoristiti dragocijeno znanje McAfeea ali namjera je zajednički razvoj tima s time da Intel brend postaje dominantniji i neće vas asocirati samo na antivirusnu zaštitu.


Ima li po vama ova priča kakve veze s nedavnim ne baš ugodnim istupima (i prilično ozbiljnim optužbama) ekscentričnog Johna McAfeea u javnosti u kojima je u najmanju ruku donio negativan imidž, u prvom redu Intelu?

Drago mi je da smo se dotakli John McAfeea i dozvolite da ovom prilikom nešto pojasnim. Jednom mi je višegodišnji kupac i korisnik McAfeeja na sastanku izjavio: „Super nam je McAfee rješenje, nemamo više nikakvih problema sa virusima, jedino je čudan taj vaš direktor jer stalno izvodi afere i skandale…." Naš dugogodišnji kupac i dalje je mislio da je John McAfee na čelu tvrtke.
John McAfee napustio je tvrtku davne 1994. godine, a svoje dionice prodao 1996. Od tada nema nikakve poslovne odnose osim što je njegovo ime ostalo kao brand kompanije. To stvara zabunu.
John McAfee imao je neugodne istupe i skandale, a medijima su uvijek poznate osobe interesantne kada se oko njih dešava nešto neuobičajeno. John McAfee vodi svoj način života i to je njegovo pravo. Mi u svojem poslovanju nismo osjetili nikakav negativan imidž. Anegdota koju sam spomenuo jedina je što mi se desila, a u suradnji sa McAfee zajednicom, partnerima i stručnjacima nikad nisam čuo da je netko imao problema zbog Johna McAafeea. Neki ga smatraju čudakom, nekima su zanimljive njegove šale. Neki smatraju da silnim aferama u kojima se stalno spominje ime McAfee zapravo indirektno dovodi do jačanja brenda. Mislim da ga nitko ne shvaća ozbiljno.
Promjena brenda uvijek je osljetljivo pitanje ali sada Intel i McAfee ipak se odlučuju na taj korak jer ne radi se samo o administrativnoj promjeni brenda već i promjeni prema sveobuhvatnoj sigurnosti.



Okrenimo se brojnim hrvatskim korisnicima koji imaju McAfee antivirusna i druga sigurnosna rješenja, što je ipak u ovom trenutku i najvažnije. Hoće li Sagena i dalje zastupati/prodavati McAfee rješenja i hoće li se što mijenjati u samoj podršci korisnicima?

Da, Sagena surađuje već 15 godina sa McAfee kompanijom i imamo ugovorne obveze i planove koje redovito ispunjavamo. Imamo visok status Elite partnera, certificirano osoblje, vlastiti know-how i jako puno referenci u Hrvatskoj. Ponosni smo na to da nam korisnici postaju razne tvrtke iz svih vertikala i jednom kada nabave McAfee ne odlučuju se za promjenu jer su zadovoljni.

Hoćete li možda hrvatskim korisnicima nuditi i Intel Security rješenja?

Da, spremni smo za to. Zapravo promjenom brenda sva postojeća McAfee rješenja mijenjat će se u Intel Security rješenja. Za potpuno nova Intel rješenja poput Intel Device Protection čekamo daljnje upute kroz naš prodajni kanal.

Gdje se hrvatski korisnici mogu obratiti ukoliko budu imali bilo kakvih pitanja ili problema sa svojim McAfee rješenjima koje koriste u svakodnevnom radu? (email, kontakt brojevi, web,…)

Najednostavnije je pristupiti našim web stranicama na adresi www.sagena.hr gdje se nalaze svi potrebni podaci. Dodatne informacije moguće su trenutno na stranicama McAfee i Intela, njihovim kanalima kroz društvene mreže, blogove i slično.

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.