petak, 7. rujna 2012.

Pazite na viruse koji se šire torrentima

Svi koji traže medijske sadržaje na internetu znaju za BitTorrent protokol za razmjenu datoteka, a isto tako znaju i da se u najvećem broju slučajeva radi o razmjeni ilegalnog sadržaja.

Kako je sve više stranica na kojima ste mogli pronaći najnovije filmove i muziku zatvoreno, organizacije za zaštitu autorskih prava iz SAD bacile su se na torrente, jer je upravo tamo najveći postotak sadržaja koje ne mogu naplatiti.

Stoga, ako se bavite skidanjem glazbe i filmova, imajte na umu mogućnost da je upravo torrent nekog najnovijeg djela stavljen kao lažni mamac za skidače, i da će nakon skidanja stići i tužba sa svim detaljima o vama.

Možda zvuči zlo i opako, no potpuno vas je legalno upecati u ilegalnim djelatnostima na taj način.

Uz lažne torrente koji su zapravo udice za tužbe nalaze se i torrenti puni virusa ili Phishing prevara koje su postavili hakeri željni vašeg identiteta i brojeva bankovnih kartica.

Da nas ne bi optužili da širimo paniku, navest ćemo rezultate istraživanja ekipe sa Sveučilišta Carlos III u Madridu objavljene na TorrentFreaku. Naime, analiza torrent scene pokazala je da je čak trećina linkova na Pirate Bayu lažna i povezana s prevarama ili virusima. Tijekom dva tjedan praćenja situacije, na Pirate Bay postavljeno je 30 tisuća linkova od kojih jer 12.200 bilo lažno ili zloćudno.

Kako je većina korisnika torrent programa prilično neiskusna ili presigurna u sebe, opasnost od širenje virusa i prijevara je ogromna, stoga, ili se raspitajte ili prestanite skidati, ionako nije legalno.


2 komentara:

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.