ponedjeljak, 30. srpnja 2012.

Pet pretraživača koji poštuju privatnost korisnika

Kada pomislite na pretraživanje interneta vjerojatno najprije pomislite na Google. Pretraživači kojih bi ste se još sjetili, da je ovo test, su pored sveznajućeg Google-a, najvjerojatnije Bing i Yahoo. Najveći i najčešće korišteni pretraživači prate vašu povijest pretrage i na osnovu toga grade vaš profil, nudeći vam različite rezultate pretrage na osnovu toga. Nisu svi korisnici pretraživača sretni zbog toga.
Ako pripadate toj grupi korisnika interneta onda isprobajte jedan od pet prijedloga web sajta HowToGeek za alternativne pretraživače koji vas neće pratiti dok pretražujete internet.


DuckDuckGo

Ovo je pretraživač koji ne zna ništa o vama, pa su rezultati pretrage isti za sve korisnike. Početnu stranicu pretraživača odlikuje “čist” dizajn, jednostavniji i od Google-ovog. DuckDuckGo ne skuplja bilo kakve podatke koji bi vas mogli identificirati. Ne koristi kolačiće (cookies), uklanja user agente i IP adrese sa svojih servera. Rezultat toga je da DuckDuckGo ne zna ni da li dvije pretrage dolaze s istog računara.



StartPage

Ako vam je teško da se odreknete Google-a a istovremeno želite više privatnosti, pokušajte s pretraživačem kompanije Ixquick - StartPage koji će pretraživati Google za vas. StartPage prenosi Google-u vaš zahtjev za pretragu i vraća vam rezultate pretrage. Sve što Google vidi su pretrage sa StartPage servera tako da ne može da dovede u vezu bilo koju od tih pretraga s vama. StartPage ne bilježi podatke koji bi vas mogli identificirati, ne koristi kolačiće, odbacuje IP adrese i ne čuva podatke o pretragama. StartPage ima i proxy funkciju - možete otvoriti stranicu u Ixquick proxy-u direktno iz rezultata pretrage, što usporava pretragu, ali onemogućava web sajtove da vide vašu IP adresu. Proxy također isključuje Javascript da bi zaštitio vašu privatnost.




Ixquick

Ixquick je glavni pretraživač kompanije koja je vlasnik StartPage pretraživača. Ixquick nudi rezultate pretrage iz različitih izvora, ne samo od Google-a, što vam ako ste odani Google-u neće odgovarati. Sve ostalo je isto kao i kod StartPage, uključujući i dizajn kao i proxy linkovi u rezultatima pretrage.




Blekko

Blekko vam ne garantira anonimnost kao prethodno spomenuti pretraživači, ali u odnosu na Google, Bing ili Yahoo ovaj pretraživač ipak poštuje vašu privatnost. Blekko skuplja podatke za identifikaciju, ali ih čuva samo 48 sati. Primera radi, Google takve podatke čuva 9 mjeseci, pa čak i nakon isteka tog perioda ovi podaci se ne brišu već samo postaju anonimni.




Ask.com - AskEraser

Ask.com opcionalno nudi funkciju AskEraser koju možete uključiti u njegovim postavkama (Settings). Kada uključite AskEraser, Ask.com će staviti jedan jedini kolačić (cookies) u vaš preglednik koji je znak da je AskEraser uključen i obrisat će sve kolačiće Ask.com. S uključenim AskEraser, Ask.com neće čuvati vašu povijest pretrage osim u određenim okolnostima, na primjer ako se dogodi greška i to do trenutka dok se problem ne riješi ili ako istražni organi/policija zatraže bilješke o vašim pretragama.



Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.