nedjelja, 27. studenoga 2011.

Sigurnosne prijetnje u trećem kvartalu

Prema najnovijem izvješću State of the Web tvrtke Zscaler Threatlabz, dodaci za preglednike Interneta, društvene mreže i HTML iframeovi su bili najveće sigurnosne prijetnje u trećem kvartalu.   
Internet Explorer je i dalje dominantni preglednik Interneta, a većina korisnika je još uvijek na starijim verzijama preglednima.

Naime, tek 1,68% korisnika je na verziji 9.x Internet Explorera, dok svi ostali koriste starije verzije koje imaju mnogo više sigurnosnih propusta, posebice verzija 6.x na kojoj je još uvijek oko 4,21% korisnika.   
Threatlabz također navodi kako je Adobe Shockwave najmanje održavan dodatak za preglednike Interneta, a slijede ga Java i Adobe Reader. Svi ti dodaci imaju ozbiljne sigurnosne propuste, posebice u starijim verzijama. Prema Threatlabzu, većina korisnika nije uopće svjesna koja dodatke za preglednik Interneta koristi.     Posebno se ističu i opasnosti koje prijete sa stranica za društveno umrežavanje, gdje se korisnici često navode na zloćudne sadržaje.
Zloćudni HTML iframeovi su najčešći oblik sadržaja koje otkriva antivirusni softver, a slijede preusmjeravanja putem Javascripta i lažne detekcije zloćudnih sadržaja.

3 komentara:

  1. Kao i uvijek u 95% slučajeva korisnik je sam sebi najveća prijetnja.
    BTW Gdje su vam nestali pokloni?

    OdgovoriIzbriši
  2. Pokloni koji su bili do sada su istekli tj. proslo im je vrijeme (stoga su i izbrisani, a neki posjetioci ostali zacudjeni zasto linkovi ne rade nakon cca. 2-3 mjeseca od objave LOL), a novi nisu jos stavljeni.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa eto nešto pametno napiši i dobiješ poklon ;)

    OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.