subota, 2. srpnja 2011.

ZoneAlarm Free v9.2

Za početak "storije" o ovom firewallu, možemo odmah predvidjeti dvije reakcije. Prva je mlađa publika koja će ZA vidjeti kao jedan u nizu danas sveprisutnih firewalla.
Zatim imamo stariju publiku koja će napraviti uzdah uz komentar..." eh koja su to bila vremena"...da da, program koji te pita dozvoli/zabrani svakog dana po 20 puta za svaku sitnicu koja luta preko modema.
Vremena kada se to instaliralo i ljudima koji nemaju pojma što je to firewall,ali je bilo jako cool gledati onaj brojčanik u kojem je pisalo "danas si spašen od hakera 37 puta".

Vremena su se promijenila,pa tako i po ovom pitanju. Vladaju neki novi klinci. Dvojica u pravom smislu riječi vladaju, Comodo Firewall i OnlineArmor Firewall.

Svi ostali su u nekoj drugoj ligi natjecanja. Da stvar bude gora po ZA, dobio je etiketu zgodnog softvera koji će vas upoznati kako izgleda BSOD ekran, zatim će vas upoznati kako izgleda 3-4 puta usporeniji boot sistema. Ovo pričamo o besplatnom spartanskom firewall rješenju, možete zamisliti etikete koje je s vremenom dobilo Internet Security izdanje.

Kao produkt svih tih nedaća, ZA pada u ropotarnicu firewall povijesti. Ljudi gube svaki kontakt sa istim,a scena buja sa zgodnim,pametnim, brzim i sigurnim rješenjima.

Ovih dana ZA je predstavio v.10 verziju proizvoda za 2012 godinu. Nažalost free izdanje je još na v.9 verziji.
Da ga pogledamo? Zašto da ne? Ipak je to dobri stari ZA, te nije zgorega prozvati ga da ustane iz zadnje magareće klupe.

Kada skinemo 45mb instalacijskog paketa (Download), slijedi instalacija koja teče sasvim glatko, premda je poželjno izbjeći automatsku opciju te se poslužiti ručnim odabirom instalacije.








I evo ga. Ugodan izgled više nego preglednog sučelja, koje u sebi i dalje krije korijene starog ZA.


Prvo što mi je palo na um isprobati prije početka instalacije je brzina boota, te mjerenje brzine boota sistema nakon instalacije. Koristio sam vulgaris način mjerenja vremena do početka windows zvučne podloge odmah nakon što se pojavi slika desktopa.

Prije

Nakon instalacije ZA

Postupak paljenja obiju opcija sam provjerio po 4 puta i rezultati su identični. Radi se o 4 sekunde sporijem boot-u. Jedan veliki napredak u odnosu na stari ZA kada ste mogli popiti kavu dok se sistem pripremi za rad.
Gašenje sistema također ne pokazuje nikakve razlike. Sljedeći pozitivan pokazatelj je instalacija programa. Nije bilo prevelikih pitanja,osim za aplikacije koje inače nemaju digitalnog potpisa.
Sva 4 skinuta malwarea nakon pokretanja ZA je postavio upit s onim dobrim starim prepoznatljivim balonom.


Uvelike smo pisali posljednjih dana o webfilterima sa toolbarima ili bez njih. ZA Free verzija ima AntiPhishing toolbar. Razočaranje je na samom početku jer još nije podržan za novi FireFox 5, pa sam ga isprobao na IE.
Traka koju dobijete u pregledniku je parada kiča s dvije korisne i 5 nekorisnih stvari.
No kada pođemo na malc0de vidjeti filter na djelu, dobivamo pristojan broj detektiranih linkova.
10/15.






Mali pogled na procese i utrošenu memoriju.


Odlazni i dolazni promet je kontroliran, te se definitivno radi o firewallu koji nadmašuje sposobnosti windows firewalla.
Uzmemo li u obzir da Comodo FW i OnlineArmor FW nude opciju instalacije "golog" firewalla bez integriranih HIPS tehnologija, ne vidim razlog pored njih dvojice da nekome preporučim ZA, koji je ipak poradio na skidanju težine, te se trudi ostati u novim vodama sa starim prepoznatljivim izgledom.

OCJENA: 50%

+
stari izgled koji budi nostalgiju. ne opterećuje sistem. webfilter

-
diznilend toolbar, koji još nije dobio update za FF5.
nikakva smart/cloud/whitelist baza iz koje se može dobiti neka korist

Video:



Video by djigibao

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.