ponedjeljak, 11. srpnja 2011.

Što je Stuxnet virus?

Za razliku od većine računalnih virusa koji su dizajnirani za štetu računalnih sustava, Stuxnet crv je stvoren kako bi zarazio industrijske sustave i napravljen je od čistog koda. Bio je iznimno uspješan u svojoj misiji. Unazad godinu dana ovaj opasan i vrlo sposoban virusa gotovo je sabotirao iranski nuklearni program.
Industrijski sustavi kontrole se sastoje od programabilnih logičkih kontrolera (PLC), koji se mogu shvatiti kao mini-računala i programirati iz sustava Windows. Programeri koriste softver (npr. na Windows PC-u) za stvaranje koda koji kontrolira automatizaciju industrijskih procesa, a zatim postavljaju svoj kod u PLC. Stuxnet ima sposobnost da se sakrije i umetne u kod koji se nalazi upravo na PLC-u. Da bi vam stvari bile jasnije, pogledajte video:



Relativno lako je proširiti virus. Sve što korisnik treba učiniti je priključiti USB uređaj koji sadrži Stuxnet virus i otvoriti direktorij unutar Windows Explorera. Virus odmah inficira sustav i širi se dalje. Virus kreatori su nepoznati (barem široj javnosti).

Australski ABC1 je stvorio dva dokumentarca koji opisuje Stuxnet običnim, razumljivim rječnikom i posljedice koje on može učiniti.



Izvor: Racunalo.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.