srijeda, 13. srpnja 2011.

Ashampoo Anti-Malware v1.21

Pod imenom Ashampoo navikli smo dobiti jako dobar alat za prženje optičkih medija. Kako je vrijeme odmicalo, uslijedili su optimizatori OS-a, da bi danas u ponudi Ashampoo-a imali cijelu gomilu programa "svašta za sve".
Bez pardona Ashampoo se usudio ugurati "na laktove" i u svijet antimalware rješenja.
Jeli stekao popularnost i simpatije korisnika? Uglavnom na to pitanje dobijete kontrapitanje: "Ashampoo Anti-Malware?"
Da stvar bude još zanimljivija, softver se naplaćuje 40$. Ljudi dobro znaju što se od ostalih AV rješenja može dobiti za 40$... NortonAV, Kaspersky AV, Vipre Premium ili Emsisoft Anti-Malware na debele tri godine i još vam ostane novaca.

Instalacija teče jako brzo i bez ikakvih upita sve do samog finiša iste.


Kreće automatska nadogradnja dviju baza, antispyware i antivirus baze. Da, ima dva engina.
Antimalware engine je posuđen od Emsisofta koji koristi Ikarusov antivirusni i svoj vlastiti antispyware engine.


Program je instaliran i spreman za korištenje. Sučelje je pregledno i lako shvatljivo sa isto tako jasnim tabovima izbornika.


Dodatni alati su nejasni autoru recenzije, te će naknadno unijeti zaključke o istima i dodijeliti im pojam, što su oni u stvari.


Prihvatljivo funkcionalno djeluju, process explorer i tuneup starter. Koliko god sam se trudio shvatiti smisao separiranog Rootkit Detectora 2, nisam uspio. Ne nudi ništa ekstra osim njemu znanog skeniranja od 10 sekundi po MBR-u.


Nakon downloada 4 super svježa malwarea, odlučio sam ih sve označiti i odabrati funkciju skeniranja odabranih fajli. Prepoznao je jednoga. Brisanjem, trojan odlazi u karantenu iz koje ga ručno brišemo za stalno.


Pokrećem prvi malware kineske produkcije i instalacija prolazi sasvim normalno. Ništa nije poremetio i sistem djeluje normalno. Pokrećem drugi malware označen na slici strelicom, javlja se Ashampoo BehaviorBlocker. To je njihov BB domaće proizvodnje. Nakon što odaberem Block, pc se polagano gasi i odlazi na restart. Tupim pogledom sve to promatram i čekam dizanje sistema.
Sve se podigne i nikom ništa. Ali gle čuda, nema više na desktopu malwarea. Brzo ga tražim u karanteni... i još većeg čuda nema ga ni tamo.
Naprosto šokantno. Nakon BB blokade Ashampoo bez pardona restarta pc i ukloni blokirani fajl, doslovno bestraga. Kada nešto ovako doživite, ni nakon trljanja očiju, ne dolazite sebi.

Četvrti malware je također uredno pokrenut i instaliran. Prepuštamo Hitman-u prvo skeniranje, te doznajemo čiji skener ga pronalazi. Zanimljivo je da uvijek u ovakvim situacijama najnovije zaraze, Dr.Web ima odlične rezultate.


Ipak nisam ga brisao, već puštam MBAM koji ga također pronalazi i uklanja s računala.


Onom kinezu s početka, ni traga ni glasa. Fajl uploadam na VirusTotal te dobijam vrlo slab odaziv detekcije. Školski primjer zero-day malwarea koji će vjerojatno tek tokom dana stići u baze ostalih.
VirusToatl rezultat.
Za kraj, Ashampoo se ne može pohvaliti ni potrošenim resursima.


Zaključak. Najveća žalost cijelog rješenja je 40$. Ovaj softver skoro pa nitko nebi koristio i da je gratis. Ako odete na http://www.ashampoo.com/en/usd/lpa/gift i ukucate ASH-FREE coupon code, imate besplatni Ashampoo AM i 6 mjeseci updatea.

+
ne želim biti bezobrazan, ali zbilja se trudim naći +

-
softver umjesto da bude free, on košta ne 3$, već 40$.
BB je zona sumraka, blokira i briše fajl bez pitanja.
4 procesa sa puno utrošene memorije.
dosadan logo na sred ekrana prilikom svakog bootanja.
ne postoji webfilter.
hrpa optimizatora koji nisu potrebni.



1 komentar:

  1. Ashampoo je tvrtka koja ima software na svakom području. Gotovo ništa im ne valja (Burning Studio je iznimka), tako da je jasno da će im antimalware biti loš. Za napraviti dobar antimalware program treba fokus na područje, a ne "Ajmo napraviti nešto da popuni rupu na tom području".

    OdgovoriIzbriši

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.