srijeda, 22. lipnja 2011.

SARDU multiboot CD/DVD/USB

SARDU (Shardana Antivirus Rescue Disk Utility) je besplatna aplikacija koja služi za izradu bootabilnog CD/DVD/USB diska. Ništa čudno, rekli bi na prvi pogled, ali....
Ono što ga čini posebnim je to da omogućuje da na jedan medij stavimo više različitih AV Rescue i Recovery diskova, Linux distribucija i Windows instalacija. Ne postoji klasična instalacija nego se skida .zip (7.4 MB) i nakon raspakiravanja pokreće izvršna .exe datoteka.
Sučelje sadrži nekoliko kartica (Antivirus, Utility, Linux Live, Windows i Report) od koji svaka sadrži više različitih alata.


U početku ništa nije odabrano, ali vi to možete promijeniti klikom na pojedini gumb s imenom aplikacije. Isti će vas odvesti na web download link odakle skidate njenu .iso sliku (Napomena: neke aplikacije imaju posebne linkove za izradu USB ili CD medija pa pripazite što želite skinuti).

Jednom skinute .iso datoteke morate ručno prebaciti u "ISO" folder koji se nalazi unutar "SARDU" foldera. Nakon ponovnog pokretanja aplikacije, primijetit ćete da pored gumba odabranih alata stoji checkbox kvačica, što znači da je SARDU ispravno prepoznao .iso sliku.



Dok odabirete što ćete sve imati na boot mediju, na desnoj strani sučelja imate prikazanu trenutnu veličinu završne .iso slike pa tako možete pratiti da ne prekoračite kapacitet CD-a, odnosno da pripremite DVD za prženje.

Kada ste završili s odabirom, pritiskom na ikonu "Make a ISO" (ili "Make a USB") pokrećete izradu SARDU .iso datoteke. Pod karticom "Report" nalazi se detaljno izvješće.

Nakon toga možete zapržiti .iso sliku na željeni medij.
U BIOS-u postavite da vam se računalo boota s CD/DVD/USB-a, umetnite medij i restartajte računalo.


Ako sve prođe u redu, dobit ćete početni meni u kojem odaberete koji alat želite bootati.


Kao zanimljivost možemo istaknuti da je ovo proizvod jednog čovjeka, Talijana imenom Davide Costa.



How-to Video 1:




How-to Video 2:

4 komentara:

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.