srijeda, 22. lipnja 2011.

Revo Uninstaller (free)

Jedan od ponajboljih programa koji služi za temeljito uklanjanje instaliranih programa, tamo gdje Windows ne ide do kraja. I ne samo to, opremljen je i drugim alatima za optimizaciju i čišćenje te je lokaliziran i na hrvatski jezik. Besplatan „must have“ gotovo svakog računala.
Pitate se zašto ovaj alat na av blogu? Mnogi nepažnjom prilikom instaliranja raznih programa, uključujući i antivirus programe (češće one besplatne), instaliraju i neželjene stvari, poput toolbar-a i sl., koje su često bloatware te računalo s njima može imati probleme čiji su simptomi slični zaraženom računalu, a ponekad se dogodi i da neki lošiji av program i nema svoj Uninstaller ili jednostavno ostavi dosta „smeća“ iza sebe.

Korištenje
Nakon instalacije možete pod „Options“ postaviti na hrvatski jezik ako vam automatski nije.
Kada otvorite Revo uninstaller vidjet ćete sve što imate instalirano na vašem računalu. Možete sve vidjeti kao ikone, popis ili detalje pod opcijom „Izgled“.
Kliknete na ikonu programa kojeg želite deinstalirati zatim opciju „Deinstaliraj“, na pitanje da li želite deinstalirati označeni program odgovorite s YES.


Odaberete način deinstalacije, ako želimo da očisti sve tragove programa odaberemo „Napredna deinstalacija“ (Revo je pouzdan alat te su vrlo rijetki problemi nakon čišćenja registra), zatim kliknemo „Sljedeće“


Automatski se pokreću četiri koraka među kojima System Restore Point te pokretanje ugrađenog uninstaller-a ako ga program ima.
Potvrdimo da želimo (YES) deinstalirati program kada nas pita, te odradimo njegove korake do kraja.  

VAŽNO: deinstalacija nekih programa zahtijeva reboot računala, ako nam ponudi tu opciju bitno je odgoditi je tj. odaberemo opciju da ne želimo restart (reboot)!

Zatim kliknemo „Sljedeće“ i čekamo da završi skeniranje. Za prikaz rezultata skeniranja ponovno odaberemo opciju „Sljedeće“.



Možemo odabrati što želimo da se briše, ako smo sigurni da je sve ponuđeno u redu najjednostavnije je koristiti opciju „Označi sve“, zatim „Obriši“ te potvrdno odgovorimo na upozorenje o brisanju (YES) i kliknemo na „Sljedeće“.


Sada ponovimo sve kao i u prethodnom koraku: „Označi sve“ -> „Obriši“ -> YES - „Sljedeće“ (odabrane stavke će biti obrisane u koš/Recycle Bin).


I to je to, za kraj još samo kliknete na „Gotovo“.



- Sada možemo restartati računalo ako smo to prije otkazali.

Još se može napomenuti da pod „Postavke“ (Options) možemo isključiti brisanje u koš preostalih mapa i datoteka te točku povrata sistema (System Restore Point) – nije preporučljivo.

Dodatni korisni alati (tools)


OPTIMIZACIJA

- Upravljač automatskog pokretanja (Autorun Manager) – omogućavanje ili onemogućavanje aplikacija da se automatski pokreću s pokretanjem Windows-a
- Čistač bezvrijednih datoteka (Junk Files Cleaner) – traži i uklanja bezvrijedne datoteke s diska koje su ostale iza nekih programa koji su ih stvorili ili koje su ostale nakon pada sistema ili programa
- Windows alati (Windows Tools) – prečac do npr. Windows Defragmenter, System Restore i sl.

ČISTAČ TRAGOVA

- Čistač Web preglednika (browser-a) – klasično čišćenje povijesti, cookies, privremenih datoteka (podržava samo Internet Explorer, Operu i Netscape)
- MS Office čistač (još uvijek ne podržava MS Office 2010) - uklanja zapise korištenja datoteka Word, Excel, Access, PowerPoint i Front Page
- Windows čistač (Windows Cleaner) – briše razne podatke (zapise) koje Windows čuva kao što su popis zadnje pretraživanih mapa i datoteka, zadnje otvaranih dokumenata itd.
- Trajno uklanjanje (Evidence Remover) – uklanja formalno obrisane(recycle bin) datoteke i mape s diska
- Nepovratno brisanje (Unrecoverable Delete) – možete brisati datoteke i mape koje se više neće moći povratiti drugim alatima za to namijenjenim

Tu je i Hunter Mode (Presretanje) – jednostavno nišan dovučemo iznad ikone programa, tray ikone ili toolbar-a koje želimo deinstalirati.


Download

Portabilna verzija

3 komentara:

Poruka će biti vidljiva nakon provjere.